Wind Waait    [ Glass, stainless steel, aluminium / wood ]

The  installatie representeert de facade van een gebouw.

Vandaag de dag spenderen we negentig procent van ons leven binnen in ruimtes die grotendeels zijn opgebouwd uit statische en niet-levende oppervlakken. Wind Waait bevraagt op onorthodoxe wijze de manier waarop architectuur inwoners isoleert van de dynamische gestalte van de natuurlijke wereld. De menselijke fysiologie heeft zich gedurende de evolutie namelijk grotendeels in deze natuur ontwikkeld, in respons op haar constant veranderende dynamische gedaante. Als direct gevolg daarvan laat het in verbinding zijn met haar tendensen onze hartslag dalen, ons sneller herstellen wanneer wij ziek zijn, activeert het ons en vergroot het onze concentratie.

Door het re-integreren van natuurlijke fluctuaties binnen onze hedendaagse omgeving wil dit project laten zien hoe architectuur kan worden ontworpen om zijn traditionele rol als beschutting tegen de elementen, te verzoenen met de integratie van de natuurlijke wereld.

 

Achtergrond informatie:

 

Nog geen eeuw geleden was voor een groot deel van de mensen onze fysieke omgeving dat van de natuurlijke wereld, met haar ritmes, cyclussen en dynamieken. Haar organische, steeds groeiende en steeds veranderende gestalte en het onderling afhankelijke leven wat daar uit voortkwam. 

Een wereld waar wij vanuit een intuïtieve vanzelfsprekendheid aan toe behoorden. Nu is het voor velen vervangen door een onwrikbare, statische, confronterende bouw van levenloze oppervlakken; rechte lijnen, betonnen massa en grotendeels generieke vormen bepalen merendeels het ons omringende landschap. Als gevolg daarvan lijkt de gebouwde omgeving te zijn verworden tot een omheining die ons vervreemd van de natuur en haar constant veranderende voorkomen. In veel gebouwen is er namelijk weinig tot geen verandering van uur tot uur en daarmee lijkt de natuurgetrouwe notie van tijd (verandering en vergankelijkheid) niet meer geïncorporeerd te zijn. Door middel van het integreren van een sensorische ervaring die ons verbindt met het heden, maar die tegelijkertijd ook van voorbijgaande aard is, wil dit project het onzichtbare zichtbaar maken en daarmee op een fenomenologische, ervaarbare manier een natuurlijk gevoel van tijd binnen onze ruimtes te introduceren.

“Nothing gives man fuller satisfaction than participation in processes that supersede the span of his individual life. We have a mental need to grasp that we are rooted in the continuity  of time”

 

Gotthard booth 

HOVER OVER TEXT FOR ENGLISCH 

© 2020 - Daan Brouwer - Disclaimer